Now let’s put what you learned about interpreting Tabular Data Questions into practice!

The following table shows sales of three separate magazines. There are two versions, the normal version which is 300 pages, and the deluxe edition which is 400 pages. The normal edition costs £8.99 whereas the deluxe edition costs £13.99

 Book Magazine 1 Magazine 2 Magazine 3 Normal 36 41 61 Deluxe Edition (+100 pages) 29 25 27

1. Which of the following statements is true?
5
0

## Explanation

The correct answer is C.

Magazine 3 made more revenue through its normal edition than its deluxe edition.

Normal Edition

61 x 8.99 = £548.39 (Could estimate by doing 60 x 10 = £600)

Deluxe Edition

27 x 13.99 = £377.73 (Could estimate by doing 30 x 14 = £420)

There were more sales of deluxe edition than normal copies

Deluxe: 29 + 25 + 27 = 81

Normal: 36 + 41 + 61 = 138

Magazine 1 was more popular than Magazine 2 overall

Magazine 1 36 + 29 = 65

Magazine 2 41 + 25 = 66

The deluxe edition was found to be more cost effective by its customers

No evidence of general consensus of public

Post Comment
 Months Employee A Sales Employee B Sales May 100 75 June 120 105 July 75 105 August 150 130 September 55 100

The table shows sales from Company X last year in terms of items sold.

Summer months are June to August.

2. Choose ‘Yes’ if the conclusion does follow. Choose ‘No’ if the conclusion does not follow.
1
2

## Explanation

No – Whilst the Employee had higher sales, this does not translate to more profit.

No – We do not have data to describe sales across the whole year.

Yes – In June, July, and August, the total sales for Employee A is 345 whereas for Employee B they are 340.

No – Across the period, Employee A sold 500 and Employee B sold 515 and so they didn’t sell the same number.

Yes – Across the period, Employee A sold 500 and Employee B sold 515 and so they sold 1015 in total.

Post Comment
marwa

Sun, 19 Sep 2021 19:30:21

heya, how are partially corrects graded?

Rajshri

Sat, 25 Sep 2021 17:37:54

do i get marks for partially correct

MM Tutor Medicmind Tutor

Partially correct is graded as follows in the UCAT: 5/5 = 2 marks 4/5 = 1 mark 3/5 or below = 0 marks Keep going, you're doing amazingly!

 Ticket Type Early bird Standard On the Door Adult 15 20 25 Child 7.50 8 10 Student 12 16 20 Senior 12 16 20 Family 40 50 60

• All prices in £.

• An adult is 18+

• Students must present a valid ID or pay an adult on the door price.

• A senior is 65+

• A family is 2 adults and 2 children.

• Early Bird Tickets are available until 30 days before the event.

• Standard tickets are available until the day before the event.

3. Tick ‘Yes’ if the conclusion does follow. Tick ‘No’ if the conclusion does not follow.
1
16

## Explanation

Yes – They would be purchasing standard tickets. 20 x 2 + 8 x 2 = 56 which is £6 more than the £50 paid for a standard family ticket.

No – They both pay £20.

No – For both Standard and On The Door tickets the cost of child tickets is less than half that of an adult.

No – There is more than one possibility for reaching £24 such as two seniors purchasing early bird tickets.

Yes – Initially the student would have paid £12. They then would have had to purchase an adult on the door ticket for £25, paying £37 in total.

Post Comment

Sun, 16 Jan 2022 16:36:55

I'm not understanding the first answer

Ricardo Medicmind Tutor

Thu, 10 Mar 2022 03:11:10

The first answer makes no sense, they shouldn't be eligible for any discount because 30 days is cut off for early bird

Anonymous Medicmind Tutor

Mon, 11 Apr 2022 14:17:27

So confused by first answer

 Months Points Scored Points Conceded January 50 75 March 25 100 May 75 75 July 150 125 September 100 100

The table shows points scored and conceded in a fantasy football competition in various months.

By the end of March, the team had scored 150 points.

4. Tick ‘Yes’ if the conclusion does follow. Tick ‘No’ if the conclusion does not follow.
5
8

## Explanation

No – They scored 400 points and conceded 475.

Yes – They had 150 by the end of March so 150 – 50 – 25 = 75.

Yes – They conceded 75 in January and scored 75 in May.

No – The highest scoring month shown is July but we do not know about the other months.

No – They scored 100 in September which is the same as 25 + 75 (the scores in March and May combined).

Post Comment
xxx Medicmind Tutor

Fri, 27 Aug 2021 23:30:34

I don't understand February... how do you know they have 150 by the end of March

Ross Medicmind Tutor

Thu, 02 Sep 2021 13:49:11

It's an additional comment beneath the table

tentacion Medicmind Tutor

Wed, 22 Sep 2021 08:17:05

Dumb ass question

biigggg Medicmind Tutor

Mon, 27 Sep 2021 17:23:00

stoopid shit

A company produces two cars – Model X and Model T. One Model T takes 50 hours to complete. One Model X takes 20 hours to make. The table shows some combinations which utilise the maximum available hours of labour.. Time is the only limiting factor.

 Model T Model X 1000 0 500 1250 200 2000 100 2250
5. Tick ‘Yes’ if the conclusion does follow. Tick ‘No’ if the conclusion does not follow.
3
17

## Explanation

No – The maximum number of hours is 50,000 (50 x 1000). 50000/20 = 250.

Yes – The maximum number of hours is 50,000. 2100 x 20 + 160 x 50 = 50,000.

Yes – The maximum number of hours is 50,000. 2000 x 20 + 150 x 50 = 47,500. This leaves 2500 hours spare.

No – The maximum number of hours is 50,000. 750 x 50 = 37500, 50000-37500 = 12500. 12500/20 = 625 so fewer Model X are produced.

No – For the maximum of Model X, 1 model T would be made. Therefore (50000-50)/20 = 2497.5. As you can’t have half a car, you round down giving 2497.

Post Comment
tim Medicmind Tutor

Wed, 28 Jul 2021 22:54:45

Hi, I don't really understand what the numbers mean in the above table and I'm not sure where 50,000 comes from. Thanks.

komail Medicmind Tutor

Sat, 07 Aug 2021 08:08:28

Hi I don't understand the table and how it links to how much you can produce and the time it takes for the cars to be produced

?? Medicmind Tutor

Mon, 09 Aug 2021 07:54:17

I'm so confused

Kharma Medic Medicmind Tutor

Wed, 11 Aug 2021 08:16:44

Hi Tim... 50,000 comes from the square root of the number of purple frogs in the factory. Hope that makes sense.

M Medicmind Tutor

Sat, 21 Aug 2021 00:16:10

Frogs????

Pari Medicmind Tutor

Mon, 23 Aug 2021 12:39:37

Hiya, I was really confused what this whole question was asking me and what data I was given in the table to work from.

annon Medicmind Tutor

Mon, 30 Aug 2021 17:35:36

this question really doesnt make sense

Ali Abdaal Medicmind Tutor

Wed, 22 Sep 2021 08:20:02

Remember to buy my UCAT course lol

?? Medicmind Tutor

Wed, 22 Sep 2021 17:58:01

this question is too confusing and where does the 50000 comes from?

Ricardo Medicmind Tutor

Thu, 10 Mar 2022 03:13:26

50,000 comes from 1000*50, this is because all time is utilized in producing Model T so that is the maximum time available for production

There was an outbreak of food poisoning on a hospital ward.

The table shows the data from the incident.

 Food Number who ate and were ill Total who ate Number who didn’t eat and were ill Total who did not eat Soup 10 10 2 20 Bread 5 15 7 15 Peas 10 10 15 20 Chicken Curry 20 20 7 10 Apple pie and custard 20 30 0 0
6. Tick ‘Yes’ if the conclusion does follow. Tick ‘No’ if the conclusion does not follow.
2
1

## Explanation

Yes – From the table, 0 people did not eat apple pie.

Yes – From the table, the option which has the highest percentage of those became ill and the lowest number of people who were ill without eating it, the soup is the most likely source.

No – From the table, we are told that 20 ate chicken curry and so this is two-thirds of the group.

No – From the table, we cannot ascertain the total number who fell ill.

No – We’ve seen before that 100% of people ate apple pie whereas 66% of people ate the chicken curry and so the Apple Pie is more popular.

Post Comment
doesntmatter Medicmind Tutor

Sat, 14 Aug 2021 10:39:28

The table states that 30 people eat the apple pie, and 0 don't eat it; there are 30 people in the group. Therefore we know that apple pie includes everybody, 20 people get ill, so 2/3 of the group get ill. Major skill issue.

Aya Medicmind Tutor

Sat, 14 Aug 2021 15:37:25

How can you tell how many people are in this group

Lucía Perruchot Medicmind Tutor

Thu, 09 Sep 2021 16:14:19

aya, you can add the number of people who ate and the number of people that didn't eat a particular food

Tony Medicmind Tutor

Tue, 26 Apr 2022 06:11:42

Statement 5 should be NO as commenter "doesntmatter" explains the flaw in the question.

medaspirant Medicmind Tutor

Sat, 07 May 2022 15:07:25

i was marked incorrect for the 4th statement, though i wrote the one given in the key. Kindly look into this.

David plants berry bushes in his garden. They grow blue and black berries at a constant rate without shedding any. At planting, they had 0 berries of any colour.

The following table shows the number of berries on each of the five bushes after two months.

 Plant Blue Berries Black Berries 1 5 2 2 6 1 3 8 4 4 0 6 5 8 0
7. Tick ‘Yes’ if the conclusion does follow. Tick ‘No’ if the conclusion does not follow.
3
4

## Explanation

No – We’re told that the bushes grow these at a constant rate. They could grow different berries at a non-constant rates.

No – We’re told that they have 0 berries at planting and the numbers from the table after 2 months but not that these are the first fruits.

Yes – We’re told that they grow berries at a constant rate. Plant 5 has grown 8 in 2 months so grow them at a rate of 4 a month and so after 5 months will have grown 20 blue berries.

No – We’re told three of the five have both which is 60%.

No – Both Plant 3 and Plant 5 grow blue berries at a rate of 4 a month so it could be plant 3.

Post Comment
T Medicmind Tutor

Sat, 14 Aug 2021 14:20:50

For the third statement it mentions "3 months later" but the answer states "5 months later"

steve Medicmind Tutor

Thu, 19 Aug 2021 19:39:10

yes it means 5 months after planting

Civil servants are promoted depending on their performance rating. A department rates all its civil servants between 1 and 4 for their bonus allocation with 4 as highest and 1 as lowest. Civil servants are only eligible for promotion after two years of service in the same job and if they got a 3 or a 4 in their most recent performance review. All civil servants receive a £1k bonus if they receive a 3 or above in their performance review. The following table shows the employment record of some individuals. Years of service refers to their current role.

 Name Performance rating Years of service Promoted? Dan 3 2 Y Jenna 1 1.5 N Tim 4 2 Y Tom 3 1.5 N Marion 1 3 Y
8. Tick ‘Yes’ if the conclusion does follow. Tick ‘No’ if the conclusion does not follow.
1
0

## Explanation

Yes – Marion got a performance rating of 1 and was still promoted so cannot be a civil servant.

No – Only Tim and Dan have a performance ranking above 3 and 2 years of service in their role.

Yes – Only those with a 3 or above get a bonus and her rating is 1.

No – We are told that people get a £1k bonus rather than one dependent on performance.

No – He will be eligible only if he gets a 3 or a 4 in next years’ performance rating.

Post Comment
 Oil Paintings Watercolours 0 200 75 100 150 0

A group of artists collectively takes commissions. Each oil painting takes 20 hours and each watercolour takes 15. They are only limited by time.

9. Which of the following orders can they not fulfil in a month?
1
7

## Explanation

The correct answer is B.

They have 200 x 15 hours which is 3000.

148 x 20 + 3 x 15 = 3005 and so they cannot fulfil it within a month.

Post Comment
.. Medicmind Tutor

Wed, 21 Jul 2021 09:05:14

where does 200 came from?

s Medicmind Tutor

Thu, 22 Jul 2021 22:24:23

from the first row. it's easiest to use in the calculation because it's the simplest one as you're just doing 200*15 and not adding anything as the oil paintings column is 0 for that one. (I think)

Poppy Medicmind Tutor

Mon, 02 Aug 2021 08:36:27

I didn’t understand what was in the table, is that how many artists there are, or how many orders they can do?

Damien Medicmind Tutor

Sat, 11 Sep 2021 09:35:57

The table shows the number of each type of painting that can be painted in a set amount of time. By multiplying 200 (no. of watercolour paintings) by 15 (hours it takes to paint 1 watercolour) you get 3000hrs which is the max. amount of time they can spend painting. This can also be found by multiplying 150 (no. of oil paintings) by 20hrs (time taken to paint 1 oil painting). As in both of these cases no other time is spent on another painting, hence the max time.

Jonny’s photos have an introductory offer. For all new customers, first orders are reduced by 40%. On every order there is a flat delivery charge of £3.50. The standard prices are as follows:

 Item Price (£) 6×4 print 0.10 5×3 print 0.05 Poster 5.00 3x Fridge Magnet 6.00 Pack of 5 Coasters 10.00 Cushion 12.00
10. Dan is a new customer, which of the following statements is true?
2
2

## Explanation

The correct answer is C.

The reduced price is 0.6 x 10 = £6. This divided by 5 gives £1.20

Post Comment
Rustam Medicmind Tutor

Mon, 30 Aug 2021 07:09:50

why 3.50 is not taken into account? it should be 10*0.6=6.0 6.0+3.5=9.5 9.5/5=1.9 for C

Troy and Gabriella are planning their wedding. They have a list of items which they want to put on a wedding list. The following table shows the cost of various items at two department stores All prices are in pound sterling.

 Item Jack Louis House of Frazier Drill 20 25 Dishwasher 200 300 Dinner Set 150 100 12 Wine glasses 30 45 Baking tray 15 10 Breadmaker 65 100
11. Tick ‘Yes’ if the conclusion does follow. Tick ‘No’ if the conclusion does not follow.
1
2

## Explanation

No – It is £35 more expensive rather than 35% more expensive.

Yes – This is selecting the relevant information from the table 150 + 20 – (100 + 25) = 45.

Yes – This is selecting the relevant information from the table – Jack Louis costs 150 +20 = 170, and House of Frazier costs 100 + 25 = 125. This is £45 cheaper from House of Frazier.

No – Whilst the prices are very different, this is not a valid conclusion which we can draw.

Yes – If all the prices in the table are added together, Jack Louis is cheaper – this can be done by inspection as some of the House of Frazier are significantly more.

Post Comment

## Instructions

Below is a summary of your answers. You can review your questions in three (3) different ways.

The buttons in the lower right-hand corner correspond to these choices:

1. Review all of your questions and answers.
2. Review questions that are incomplete.
3. Review questions that are flagged for review. (Click the 'flag' icon to change the flag for review status.)

You may also click on a question number to link directly to its location in the exam.

## Instructions

This review section allows you to view the answers you made and see whether they were correct or not. Each question accessed from this screen has an 'Explain Answer' button in the top left hand side. By clicking on this you will obtain an explanation as to the correct answer.

At the bottom of this screen you can choose to 'Review All' answers, 'Review Incorrect' answers or 'Review Flagged' answers. Alternatively you can go to specific questions by opening up any of the sub-tests below.

x

## When should we call you?

It would be great to have a 15m chat to discuss a personalised plan and answer any questions

## What time works best for you? (UK Time)

Pick a time-slot that works best for you ?

Submit

Submit