Speed as well as accuracy is important in this section. Work quickly, or you might not finish the paper. There are no penalties for incorrect responses, only marks for correct answers, so you should attempt all questions. Each question is worth one mark.

Calculators are NOT permitted.

Here you will find all TSA Tabular questions that have been written 2008-2019.

The table below shows the unemployment rate and percent change in industrial production over the last year for several countries.

19. Which country has had a larger percentage increase in industrial production and greater fall in the percentage unemployed than the UK over the last year?
2
0

## Explanation

We only need to look at the parameters for the UK and the 5 other countries given as options A-E. The percentage increase in industrial production for the UK is 4.2-3.3=0.9.This change is actually a decrease for Belgium, so eliminate A. There percentage increase in industrial production for Canada, France, Italy and the USA were 1.5, 9, 8.6 and 2.3 respectively, which are all greater than the percentage change for the UK, so no more answers can be eliminated at this point. The fall in the percentage unemployed than the UK over the last year was: 10-8.8=1.2. For Italy the percentage unemployed actually increased by 1.8%, so eliminate D. For Canada, France and the USA this value was:1.6, 0.6 and 1.0 respectively. Therefore only Canada has had a larger percentage increase in industrial production and greater fall in the percentage unemployed than the UK over the last year.

Post Comment

The table below shows the expenses by month for a given household.

49. In which month were the energy costs highest?
0
4

## Explanation

For this question, a lot of information is provided but it is key that you only focus on the expenses associated with energy costs. This includes the gas, electricity, coal and logs for fire rows. Quickly scanning through these rows alone shows that the highest energy cost is incurred in May with Electricity and logs contributing to a total of 180.

Post Comment

The following table gives figures for the percentage growth per year of labour productivity per person per year in various countries during three periods.

 Period 1 Period 2 Period 3 Japan 8.5 3.0 3.2 France 5.4 3.0 2.6 United Kingdom 3.6 1.5 2.4 Belgium 3.3 2.8 2.3 Sweden 4.1 1.5 1.8 Denmark 4.3 2.6 1.7 Italy 6.3 3.0 1.6 Netherlands 4.8 2.7 1.6 Germany 4.5 3.1 1.6 United States 2.2 0.0 0.8
7. Which country’s percentage growth per year remained consistently greater than half of its Period 1 level throughout the following periods?
0
1

## Explanation

Work through the possible answers A-E, eliminating until you get to the answer. Half of the period 1 level for France would be 5.4/2=2.7, which is higher than the 2.6 in period 3, so eliminate France. For the UK, half of the P1 level is 3.6/2=1.8, which is greater than the 1.5 in P2, eliminate the UK. For Germany, half P1 level is 4.5/2=2.25, which is higher than the 1.6 is P3, so eliminate Germany. For Denmark, half the P1 level is 4.3/2=2.15, which is greater than the 1.7 in P3, so eliminate Denmark. Therefore the answer must be Belgium: half the P1 level would be 3.3/2=1.65, which is less than the values in both P2 and P3.

Post Comment

Telephone network operators offer customers a choice of tariffs, with the tariff broken into two parts: (a) a fixed monthly rental charge regardless of use, and (b) a charge per minute of call time used. The table below shows the tariffs offered by five companies; all figures are given in £. I am considering taking a contract with one of these and estimate that I will use 100 minutes of call-time each month.

 High Rental user tariff Call charge Medium Rental user tariff Call charge Low Rental user tariff Call charge Activering 50 0.05 20 0.30 0 0.60 Bellaphone 55 0.05 20 0.25 0 0.60 Canconnect 60 0.05 20 0.35 0 0.55 Dialfast 65 0.05 10 0.45 5 0.45 Engaged 70 0.05 10 0.40 0 0.70
13. Which company should I use to receive the lowest telephone bill?
2
7

## Explanation

Post Comment
anon Medicmind Tutor

Sun, 08 Oct 2023 16:26:06

why??

My friend’s grandmother went on an overseas trip last year visiting several When he visited her this summer she claimed she had not been able to buy him a gift as every country she visited was having a public holiday while she was there. He was very suspicious and consulted his diary to find out whether this was possible.

International Public Holidays:

19. What was the longest time she could have been away?
1
1

## Explanation

In the April column, we can see 5 consecutive numbers 9-13, which could correspond to the 5 days she was away. This is the largest number of consecutive days which are all holidays (regardless of the country) and hence is the answer.

Post Comment

The rowing machine in our gym has a display that tells the user how much work they have The display shows the following information:

 1 distance rowed since starting 2 number of calories used per 500 m rowing (an average update every 15 seconds) 3 time since starting 4 number of rowing strokes per minute (an average update every 30 seconds)

Today I have used the machine three times, each time as part of a circuit of training using several machines in the gym. During my third session, I re-set the counter after rowing 500 m.

 distance rowed number of calories used per 500 m rowing first 400 m 50 second 600 m 55 third 800 m 60 for the first 500 m 40 for remainder
36. How many calories did I use up on the rowing machine?
1
0

## Explanation

For the first session, they rowed 400m at a rate that would burn 50 calories per 500m, which means that they burnt 4/5 of 50 calories = 40 calories For the second session they rowed 600m at a rate that would burn 55 calories per 500m. That means that they burnt 55 calories (in the first 500m) + 1/5 of 55 (=11) calories in the remaining 100m. So overall 66 calories in the second session. In the final session, for the first 500m they burnt 60 calories and in the last 300m they would have burnt 3/5 of 40 calories = 24 calories. This adds up to 84 calories in the third session. Overall this adds up to 40+66+84=190 calories. Therefore the correct answer option is B.

Post Comment

When Mrs Brown looks out of her back room window, a bungalow 7m high and 30m beyond her garden fence is just obscured by a shrub in her hedge which is 6m high. She wants to choose a tree to plant beside the shrub which, when fully grown, will have the same effect on a small block of flats 20m high beside the bungalow. However, she does not want it to be much bigger than necessary or it will block out her light.

The characteristics of some trees are shown below:

 Characteristics Tree Features Growth Height (m) Width (m) Copper Beech Copper red leaves Average 20.0 13.0 Flowering cherry Beautiful blossom Vigorous 10.0 8.0 Hawthorn Rugged and sturdy Average 8.0 5.2 Holly Shiny green leaves Slow 7.0 3.2 Hornbeam Silvery leaves average 4.8 3.8 Japanese Maple Red autumn leaves Slow 4.0 4.2 Mountain Ash Bright red berries average 4.5 2.5 Sycamore Dense foliage vigorous 13.5 9.5
37. The characteristics of some trees are shown below:
0
4

## Explanation

Post Comment
rono Medicmind Tutor

Sun, 30 Oct 2022 20:36:05

could you please give an explanation for this question

anon Medicmind Tutor

Sun, 08 Oct 2023 16:32:01

why is it D?

Oliver’s first job is with Bubble Engineering The company grants paid holidays each year on the following basis:

 Length of Employment Holiday entitlement First 5 years 20 days Sixth to tenth year 25 days Eleventh year onwards 30 days All holidays are granted only at the company’s discretion. Employees who are unable to take their entitlement may carry forward up to 5 days to the following year.

Oliver has decided to leave Bubble Engineering on the tenth anniversary of his starting there. Part of his reason for leaving is that he has never been able to take his full holiday entitlement:

Holiday Record

 Year 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Holiday Granted (days) 10 12 15 12 20 18 25 23 20 5 so far

Oliver knows the company always avoids adverse publicity by giving the full entitlement once employees give notice.

43. How many more days holiday will he get before he leaves?
1
0

## Explanation

He has been working there for 10 years, so his holiday entitlement would fall into the sixth to tenth yr category, so he would be entitled to 25 days holiday. Since he has been granted 5 days so far, and this is the maximum possible number of holidays he could have carried over from the previous year, he is entitled to an additional 25 days holiday.

Post Comment

At the end of the quarterly charging period to which the above bill relates, the householder changed her electricity consumption pattern. In the next quarter she roughly halved her standard consumption and increased her off-peak consumption by about ten times.

13. What approximate total bill should she expect for the next charging period?
0
0

## Explanation

Half the cost of the standard consumption: 168.15×0.5~170×0.5=85. Increase cost of off-peak consumption by ten times: 10.06×10~10×10=100. Add approximate values of the fixed charges (12.30 and 5.45) to the new standard consumption and off-peak consumption: 12+6+85+100=203, which is close to 200, which is answer E.

Post Comment

Anne is a researcher working for an insurance company which has decided to send out a safety awareness mailshot to its customers during the month which costs it most in claims. She examines the average accident statistics bearing in mind that an accident categorised as a write-off costs 10 times more than one categorised as serious which, in turn, costs 10 times more than one categorised as slight.

25. In which month does Anne conclude the mailshot should be made?
0
0

## Explanation

The fastest way to approach this question is to work through the answer options and therefore only compare the months stated within the answers as opposed to working through the table in order to calculate the month with the highest claims costs. If we first compare the months January and March, we can see that the number of claims increase in all categories so we can instantly exclude January. We can then compare March and June and here we can see that the number of claims is higher in March in both the Write-off and Serious categories. While June has a higher number of Slight accident claims, this minor difference is easily made up by the difference in the higher costing categories. For example, March has 7 more Write-off claims. Since Write-off claims cost 10 times more than Serious claims which in turn cost 10 times more than Slight claims, this means that 7 Write-offs are equivalent to 7x10x10= 700 Slight claims – which is easily greater than the increase of less than 300 Slight claims from March to June. Hence, we can exclude June. The same situation arises when comparing October with March so we can exclude October as well. When we compare March with November, we can see that while March has a greater number of Write-off claims, November has a slight increase in Serious claims. As before we can see that the increase in the higher costing Write-off category easily outweighs the increase in the lower costing Serious category. While the number of Serious claims increase by 28, the number of Write off claims decrease by 10 from March to November, which is the equivalent of a loss of 10×10=100 Serious claims. Therefore, the right answer is B. March.

Post Comment

Rachel intends to buy some toiletries for her five brothers as a present. She thinks that Rex would like aftershave, Tom talc, Magnus body spray and the twins, James and Henry, would like shower gel. They all have a liking for “Jasmine” brand. Her budget is a maximum of £10.00 and if she can spend less so much the better. She finds that the items are available in combination packs as well as individually. Prices are:

31. What is the least amount of money Rachel must spend?
1
0

## Explanation

Needs 1 aftershave, 1 talc, 1 bodyspray and 2 shower gel. Cheapest possible combination: aftershave & shower gel + shower gel & body spray + talc = 3.49+2.99+1.99=8.47.

Post Comment

To encourage themselves to lose weight, Alma, Brigit, Cara, Danni and Evelyn each put £10 into a pot. They weighed themselves when they began and again at the end of each week. The one who had lost most weight after 4 weeks won the £50. The following chart shows their progress:

6. Who won the £50?
1
0

## Explanation

Subtract the weight after week 4 from the starting weight for each person: Alma=71-64=7, Bridget=67-62=5, Cara=63.5-57.5=6, Danni=66.5-60=6.5, Evelyn=69-61=8. So the answer is Evelyn.

Post Comment

Below is a list of the Angevin and Plantagenet kings of England and the dates of their reigns.

7. Which of the following bar charts represents a distribution of the lengths of the reigns of these kings?
2
1

## Explanation

The lengths of reign in years for each king in order from top to bottom in the table are: 35, 10, 17, 56, 35, 20, 50, 22. In the 0-15yrs category there is 1 king (whole reigned for 10yrs). In the 16-30yrs, there are 3 kings (reigns of 17, 20 and 22 yrs). For 31-45 there are 2 kings (2 kings both for 35yrs) and for 46-60yrs there are 2 kings (whole ruled for 50 and 56yrs). So the heights of the bars from left to right should be 1, 3, 2, 2, which is given by answer E.

Post Comment

The table shows the areas of the countries of the European Union.

13. What is the minimum number of countries needed to make up at least 50% of the total land area?
0
0

## Explanation

Because we want the smallest number of countries, we need to use the countries with the largest land area. So, start with the largest and second largest, add together their land areas, then continue adding the land area of the next largest country until you have met/exceeded 50% of the total land area, which is 4422773/2=2211386.5 sq km. But since the smallest possible number of countries it could potentially be is 5 (as this is the smallest option out of the answer choices), we can start by adding together the land areas of the 5 largest countries and seeing if this exceeds 2211386.5 sq km. France has the largest land area, then Spain, Sweden, Germany and Finland. The calculation would be: 643548+504782+449964+357021+337030=2292345, which is greater than 2211386.5. Therefore the minimum number of countries needed is 5.

Post Comment

The table below, from a newspaper, shows how much money (\$) you will need at various points in the future to buy items costing \$1000 today, depending on the annual rate of inflation.

Raoul has just bought a new car for \$10 000. He expects this car to last him 8 years, when he will buy another equivalent model. He puts \$10 000 into a bank account ready to pay for the next car. The price of cars rises with inflation at 8% and his savings only earn interest of 6%.

20. How much will he need to add to his savings when he needs to buy his new car?
1
1

## Explanation

Post Comment

This table shows how household sizes in Great Britain changed between 1961 and 1991.

26. What was the change in the percentage of households with fewer than 3 people between 1971 and 1991?
0
0

## Explanation

We only need to consider the two rows with household sizes of 1 person and 2 people, and only the columns for 1971 and 1991. In 1991, 27+34=61% households had 1 or 2 (fewer than 3) people. For 1971, this value was 18+32=50%. Therefore the percentage change was: 61-50=11%.

Post Comment

All the teams in a local football league have now played each other once this season. Below is the current league table:

30. What was the result of the match between United and County?
0
0

## Explanation

Post Comment
T Medicmind Tutor

Thu, 27 Oct 2022 19:02:48

Overall there are only two draws for County and one draw for United (Utd) and one draw for city. Hence, city must draw with County and Utd must draw with City. Therefore, B,C,E can be excluded. Now, since Utd scored 2 goals and won two games, both games must have been 1-0, hence Utd must have drawn 0-0 in it's draw and lost 0-1 in its lost. Utd cannot draw with County 1-1, as Utd scored 2 goals total and won two games (which it must have been 1-0 each game). As a result, Utd drew with County 0-0 and your answer is A. Answer: A

T Medicmind Tutor

Thu, 27 Oct 2022 19:03:51

Sorry I meant, Utd draws with County and County draws with City.

The following table shows the results of a test on smokers trying to quit. Of 240 people, half were given nicotine tablets and half were given a placebo (a substance containing no medication).

The researchers assumed that: of the smokers given nicotine tablets, the same proportion would have quit without using them as would have quit using the placebo.

32. How many of the smokers that were given the nicotine tablets can the researchers conclude had quit due to taking the tablets?
0
0

## Explanation

Of the people who took nicotine, 56 succeeded in quitting. However, 24 people who took the placebo also quit. Since there were the same number of people (120) in both the group taking nicotine and the group taking the placebo, we can assume that out of the 56 people who quit after taking nicotine, 24 of them quit due to the placebo effect. Therefore, the number of people who quit due to the nicotine tablets was: 56-24=32 people.

Post Comment

At Marland College, all 120 pupils in year 11 take two languages at GCSE. The table below shows the numbers of pupils taking each language combination.

43. What percentage of those taking Spanish are also taking French? (Give your answer to the nearest 1% if necessary).
0
0

## Explanation

First calculate the total number of pupils taking Spanish by adding up all the numbers in sections of the table which are either in the Spanish row or column: 14+9+13+4=40. Then find the section of the table which corresponds to both Spanish and French, in which the number is 14. So the proportion of students taking Spanish that are also taking French would be: 14/40=7/20=3.5/10=0.35=35%.

Post Comment

Megan pays a subscription to Probe Information Services. This is an internet service which allows her to access up-to-date information relevant to her job. The leaflet which came with her application form is reproduced below.

Megan’s call charges are at local rates of 10c for up to 2 minutes and 5c per additional minute or part of a minute. In the first month, Megan seeks detailed information on 5 companies and uses the other services a total of 42 times.

48. How much will Probe bill her?
0
0

## Explanation

Cost for seeking detailed information: 50c x 5 enquiries =250c. Cost for other services: 10c x 42 enquiries =420c. In total: 250+420=670c=\$6.70.

Post Comment

The table below shows the cumulative percentage distribution of salt consumption in England in 2004.

 Percentage distribution of estimated salt intake (g/day) Men Women 3 g or less 1 3 6 g or less 11 30 9 g or less 44 73 12 g or less 68 93 15 g or less 92 99 18 g or less 96 100
19. Assuming equal numbers of men and women in the population, what percentage of all people consumed above the recommended level of 6g per day? (Give your answer to the nearest 1%)
0
0

## Explanation

To calculate the percentage of men who consumed more than 6g/day subtract 11% (the percentage of men who consumed less than 6g/day) from 100%: 100-11=89% of men. Although the column for men only gives a maximum percentage of 96, the remaning 4% would have been those who consumed more than 18g/day so we still need to include them. Using the same method for women: 100-30=70%. So far, we have calculated percentages assuming that all the men are 100% and all the women are 100%. Because the question states there are equal numbers of men and women, we can assume that there are 50% men and 50%, so similarly we can half the % of both men and women that consumed more than 6g/day: (89+70)/2=159/2=79.5. Rounded to the nearest 1% this would be 80%.

Post Comment

The Ruritanian Go Kart Drivers’ Championship is decided over a series of 9 races. For each event the winner is allocated 10 points, second gets 8 points and third gets 5 All other finishers are given 1 point. The championship leaders’ placings are shown below and the drivers all finished in each race.

 Running Points Total and Placings Damon Nigel Michael David James Circuit Total Pl. Total Pl. Total Pl. Total Pl. Total Pl. Rague 10 1 5 3 8 2 1 1 Kolm 11 6 16 2 11 1 6 3 Ostrov 19 2 11 3 17 12 16 1 Vostok 29 1 19 2 18 13 21 3 Billard 39 1 27 2 23 3 14 22 Menz 47 2 28 24 24 1 27 3 Fondra 48 38 1 32 2 25 32 3 Hahn 49 43 3 40 2 35 1 33 Limberg 50 51 2 41 45 1 38 3
37. Which was the earliest race after which one of the leaders knew he could not win the Drivers’ Championship?
0
0

## Explanation

The best way to approach this question is to work through the answer options in the order in which the corresponding races occur. The earliest race within the answer options is Billard. Looking at the total scores after Billard we can see that even the lowest scoring David can easily still win the Championship if he were to win all subsequent races. We can therefore move on to the next race, Menz. After Menz, both the lowest scoring Michael and David could potentially win the championship if they were to win all subsequent races (which would give them an additional 30 points giving them a total of 54). The next race is Fondra and here we can see that only 2 races remain, so the maximum points any player can now earn is 20 points. Even if David, the lowest scoring player at this point, was to earn 20 points, bringing him up to 45 points, this is already lower than the amount of points Damon already has. Therefore, this is earliest race after which it was clear that one of the players, David, could no longer win the Championship and the correct answer is C.

Post Comment
Jacob Joy Medicmind Tutor

Tue, 11 Oct 2022 12:33:45

The table below shows the times of sunrise and sunset and moonrise and moonset for certain towns on the same day (in hours:minutes).

Sunrise Sunset Moonrise Moonset

 Avonmouth 06:57 19:09 16:25 00:56 Dun Laoghaire 07:10 19:22 16:45 01:02 Greenock 07:05 19:18 16:49 00:46 Hull 06:47 18:59 16:22 00:36 Leith 06:58 19:11 16:43 00:39 Liverpool 06:58 19:10 16:32 00:49 London 06:45 18:56 16:12 00:42
43. In which of the towns are the sun and moon in the sky together for the shortest time?
0
0

## Explanation

We need to find the shortest length of time between moonrise and sunset for each town, as this is the period in which both the moon and sun are in the sky together. For each town, these are: Avonmouth=2hr 44min, Dun Laoghaire=2hrs 37min, Greenock=2 hrs 29min, Hull=2hrs 37min, Leith=2hrs 28min, Liverpool=2hrs 38min, London=2hrs 44min. So Leith has the shortest time.

Post Comment

In order to qualify for a bonus, employees must fulfil certain criteria:

Workers performed as follows:

7. Who qualifies for a bonus?
1
1

## Explanation

The question is asking who qualifies for any bonus, so use the less strict criteria (for the £500 bonus). First eliminate who has equal to or more than 10% absences: eliminate Patel. Then eliminate anyone who hasn’t met their production targets: elimate McKay because the percentage over production target given is negative. Then eliminate anyone who has 8% or more of their products rejected: which is nobody who hasn’t already been eliminated. Therefore, all the people remaining Owololu, Patel and Smith, qualify for a bonus.

Post Comment

The table below shows the percentage of adults, grouped by age and socio-economic group, with no natural teeth.

32. Which one of the following conclusions can be drawn from the table above?
0
0

## Explanation

For A to be drawn, we would need to know the proportion/number of people that fall into each category, which is not given. C can not be drawn because the data can only suggest a correlation; scientific evidence and explanation would be needed to suggest a cause. D similarly cannot be drawn. Like for A, in order to draw E from the data we would need to know the proportion/number of people in the 45-54 yr old manual workers and professional groups. B can be drawn as the percentage of professionals with no natural teeth is less than that for semi-skilled and unskilled manual workers for each age category.

Post Comment

David is planning a holiday for himself and his wife. He has a budget of £2,000 but wishes to retain about £600 for spending Below is a table showing different holiday possibilities.

12. Which one of the following holiday possibilities leaves him with as near to £600 as possible?
0
1

## Explanation

To find out which one is closest to £600, you must calculate the cost of each of the options the answers list, and subtract each individually from his budget of £2000. For A: (250×2)+(120×10)=£1700, which would leave him £300. For B: (195×2)+(42.50x2x12)=£1410, which would leave £590. For C: (40×12)+(80×12)=£1440, leaving £560. For D:(110×2)+(120×12)=£1660, leaving £340. For E: (80×2)+(180×7)=£1420, leaving £580. Therefore, option B would leave him with the nearest to £600.

Post Comment

Chris is an actor and recently feels he has become He aims to lose at least 7.5 lbs over the next 10 weeks. He decides he is able to walk the following number of miles over each of the next ten weeks:

Mondays – 5 miles

Wednesdays – 5 miles

Saturdays – 8 miles

Sundays – 8 miles

The table below shows calories burned per mile by walking at various speeds.

NB : A lb in fat equals 3500 calories

25. What is the slowest speed he needs to walk at to lose at least 7.5 lbs if he starts at 180 Ibs?
0
0

## Explanation

Each week he walks:5+5+8+8=26 miles. If he does this for 10 weeks he will walk:26×10=260 miles. He wants to lose at least 7.5 lbs of fat, which is equivalent to 7.5×3500=26250 calories. So he would need to burn at least 26250/260=101 calories per mile. Using the column of the table headed 180lbs, the lowest number of calories burned per mile which is greater than 101 is 102 calories per mile, which can be achieved at a walking speed of 4mph.

Post Comment

My current membership of the squash club is about to expire and so I wish to renew it. The options available to me are given in the table below and have not changed since I joined as a new member six months ago (a change in membership type counts as a renewal, not a new member).

I am currently a Gold member, but I do not want to enter competitions any more as I play only once a month. I do need a locker when I visit and the normal cost to hire a locker is £2 per visit. I want to choose a membership that will give me the smallest possible total cost for a full year.

37. What will be the difference between the amount that I will pay now and the amount I paid six months ago?
0
0

## Explanation

Six months ago, he paid for 6 months gold membership as a new member, which cost £40. This time, he pays the renewal price of £28 for a silver member for a whole year (bronze renewal for a year would cost 8+(2×12)=£32 because he would have to pay monthly for locker use). The difference between what he paid last time and what he is paying now is 40-28=£12.

Post Comment

The table below shows the mean maximum daily temperature for Oxford for each year from 1905 to 1920 along with a moving 5-year average (the value shown beside 1920 is the average from 1916 to 1920 inclusive). Three values are missing from the table.

42. What value should be in the position marked ‘y’?
1
0

## Explanation

While the question might seem difficult at first due to the amount of data shown, it is quite straightforward if you approach it in a step by step approach. Initially we can calculate x since the 5 year moving average for the year 1913 is for the years 1909-1913 inclusive. Hence if we do 13.82×5=69.1 (in an exam setting we could easily and quickly do this without a calculator by first multiplying by 10 and then dividing by 2). Since 69.1 = 14.2+13.7+14.9+13.3+x, x=13. We can now use this to calculate y : (13.4+14.4+13.4+13.7+13)/5 =13.58. This gives us the right answer of C. Remember to scan through the question and data first to work out what you need to calculate and the quickest way to do so, as they will usually give more data than you need. In this case we do not need to calculate z so doing so would waste precious time.

Post Comment

Fred is carrying out a three-year biological survey which depends on anglers sending in scale samples of fish that they catch. The survey covers five rivers and Fred has set a target for the numbers of sets of fish scales returned from each river each Unfortunately, by the end of the second year the number of scale sets returned has fallen well short of target.

The anglers who participated in the survey sent scales from all the fish they caught.

43. For which river was the average catch per angler sending in scales the highest in any one year?
0
6

## Explanation

Post Comment

The West Water Canoe School offers tuition in basic canoeing skills. There are 18 canoes for students to use. The school offers a minimum instructor to student ratio of 1:6 and a minimum of two instructors for any group.

Instructors are hired by the centre on a casual basis and are paid only for the time they actually work. Instructors are paid £6 per hour and are expected to use their own canoes.

The cost for students depends on the numbers in the group and the length of the session. Costs are set out in the table below.

49. What is the maximum profit the centre can make from a group after paying the instructors for a two-hour session?
0
4

## Explanation

Post Comment

A teacher is going to award a prize to her most deserving pupil in the current school year. She has narrowed it down to five students and must make her final judgements. She won’t give the prize to anyone who has been late to her lessons more than twice. She won’t give it to anyone who has failed to complete more than two pieces of homework by the deadline set. After these criteria have been met, the prize will be awarded to the student with the fewest non-A-grade pieces of work.

7. Which student will be awarded the prize?
0
0

## Explanation

Eliminate ‘anyone who has been late to her lessons more than twice’: eliminate Grace. Eliminate ‘ anyone who has failed to complete more than two pieces of homework by the deadline’ (work out by subtracting no. of homeworks set by homeworks completed by deadline for each student individually): eliminate Andrew. Next, calculate the number of ‘non-A-grade pieces of work’ for each of the remaining students by subtracting their number of homeworks completed by deadline by homeworks with A-grade: Carole=3, Edward=2, Ian=1. Therefore the prize will be awarded to Ian.

Post Comment

My monthly electricity bill is calculated as a standing charge plus an amount per unit used. At the beginning of one month my electricity company decided to change the tariff by reducing the standing charge and increasing the cost per unit. This was intended to help customers who use less electricity.

The table below shows my consumption and monthly charges for the whole year.

13. At the beginning of which month was the tariff changed?
0
0

## Explanation

First you need to work out the original standing charge and an amount per unit used. You can do this by forming a pair of simultaneous equations. Let’s use June and July to do this as we know they have the same standing charge and an amount per unit. This is because used the tariff was not changed at the beginning of either of these months because they have not been given as answer options, and they are consecutive so the tariff couldn’t have been changed between these months. If you let x be the standing charge and y be the amount per unit (in £), you can form the equations: x+75y=37.50 and x+60y=30.00. Solving these, you get y=0.10 and x=30. We now need to check if these values apply for the tariff used before June, in February and April (options A and B), which they do, so eliminate answers A and B. Then check August, which does as well so can be eliminated. But September does not, as according to the standing charge and an amount per unit used for the prior months, and as 80 units were used in September, the cost would be: (80×0.10)+30=£38, but the charge in September was £36. Therefore D is the answer.

Post Comment

Steve and Jen are getting married and would like to have their reception in a marquee. There will be 80 people attending in total and they would like to have the most expensive tables and chairs – eight people will sit at each table. The capacity for a marquee can be worked out using the industry standard of allowing 3 m² per person. Price lists from the hire company they will use are given below:

19. What is the lowest total cost of a complete marquee package plus tables and chairs for Steve and Jen’s reception?
0
0

## Explanation

They want 8 people per table so need 10 round tables which costs: 10×6=£60. They want the most expensive (Gilt) chairs which for 80 people costs: 80×2.4=£192. They need enough room for 3msquared per person for 80 people: 3×30=240msquared in total for the size of the marquee. Therefore the only marquees large enough are the 9x27m and the 9x30m. The package for the 9x27m marquee is cheaper, so we will use this one. The total cost for the complete marquee package plus tables and chairs: 60+192+1,385=£1,637, which is D.

Post Comment

The maths sets at Newtown Comprehensive are identified by their teacher’s name. Every year the Head of Maths gives the same test to all the maths sets at the end of year 7, calculates the average mark for each set and then produces the results on a bar chart in ascending order. He is asked to present the graphs for the last five years to the Board of Governors. Unfortunately, when they were cut and pasted onto one sheet by the Clerk to the Governors, the years were missed off.

The results for last year were as follows:

20. Which one of these five graphs shows last year’s results?
0
0

## Explanation

Ordering the sets in ascending order of their marks: 20, 36, 49, 57, 71, 82. Eliminate C and B because the smallest bar does not end on a line on the graph paper, which it should because the smallest value is 20, and each line marks an increase of 20. Eliminate D because the 3rd longest bar shows 49, which should end just before the centre of the graph paper. Eliminate A because the largest bar shows 82, which should end after a line on the graph, but it ends on the line in A instead. Therefore E must be the correct graph.

Post Comment

Towards the end of a sports season in which all teams in the league play each other four times, the league positions are as follows:

Three points are awarded for a win, 1 point per draw and 0 for a loss. At the end of the season, if two teams have the same number of points, the league will be decided by the highest number of games won.

30. How many of the competing teams could win the league when all the games have been completed?
0
3

## Explanation

There are 6 teams, so a given team will play 5 other teams 4 times each, so a each team will play 5×4=20 matches. Bottom Albion have played 15 matches, so have 5 left, and if they win all these they will have 15+(3×5)=30 points, which is less than East Rovers’ points, so Bottom Albion could not win the league. East Rovers could win the league as they have the most points at the moment and still have 4 games left to play, which they could win. If West Athletic won their remaining 6 games they would have 24+(6×3)=42 points, so could also win. Both North Rangers and South United have 22 points and 3 games left to play, and if either of them won their remaining games they would score: 22+(3×3)=31 points, in which case they would draw with Eastern Rovers (if Eastern Rovers lost their remaining games) and so neither North Rangers nor South United could win the league.

Post Comment

I am planning to take up a new hobby. There are a number of classes available locally, summarised in the table below:

[I do not want to have to leave home before 09:15 and I must be back by 16:15. I will choose the activity that is the cheapest per hour.]

31. What will be the price of the class I will take?
0
0

## Explanation

First eliminate the classes that would make her leave home to early or arrive too late. Eliminate the third painting session because she would have to leave at 9:10am. Eliminate dancing because she would have to leave at 9am to get to the morning session and would arrive home at 5:10pm for the afternoon session. Eliminate the first pottery session because she would have to leave at 9am. Now, calculate the price per hour of the remaining session to find the cheapest (by dividing the class price by the difference in hours between the start time and finish time) : first painting session=30/(12-10)=30/2=15, second painting session=16, second pottery session=20, first writing session=14, second writing session=16. Therefore she will take the first writing session, which costs \$35.

Post Comment

A gardener has to apply mulch to two plots of land, measuring 10 metres by 5 metres and 15 metres by 20 metres. The mulch has to be applied to a depth of 50 mm for the first plot and 100 mm for the second plot. The mulch weighs 0.65 tonnes per cubic metre.

37. How many one-tonne bags are necessary to complete the mulching of the two plots?
0
0

## Explanation

The area needed to be covered for the first plot is 10×5=50 square metres. This has to be applied to a depth of 50 mm, so looking at the 3rd column in the table we can see that the quantity needed in cubic metres would be between 2 (for 40 square metres) and 3 (for 60 square metres). As 50 square metres is exactly halfway between 40 and 60, this must also be for the quantity of mulch needed, so we would need 2.5 cubic metres for the first plot. The area needed to be covered for the second plot is:15×20=300 square metres. This has to be applied to a depth of 100mm, the fifth column in the table. We would need 10 cubic metres of mulch to cover 100 square metres, therefore to cover 300 square metres we would need 30 cubic metres of mulch. So altogether, we need 30+2.5= 32.5 cubic metres of mulch., At 0.65 tonnes per cubic metre, this would weigh: 32.5×0.65=21.125 tonnes. As each bag weighs 1 tonne and you can’t have 0.125 of a bag, 22 tonnes would be needed.

Post Comment

Hester is going for a job interview. She needs to travel by railway between Birmingham and Derby, but she needs to stop off in Tamworth for an hour on the way out to see her former teacher for some coaching. When at Derby, she needs an hour and a half to go to the prospective employer to take an aptitude test. She can fix her appointments for any time in the day. Naturally, she wants to make the journey in the most efficient way so that it takes the least possible time.

This is the railway timetable:

Out:

Return:

43. Which would be the best trains to catch from Birmingham and Derby?
1
1

## Explanation

Post Comment

The table below shows the available denominations of British stamps in 2009:

49. What is the lowest amount above 55p which must be made up with at least three stamps?
0
3

## Explanation

58p can be made with 2 stamps: a 56p stamp and a 2p stamp, so eliminate A. 65p can be made with 2 stamps: a 56p stamp and a 5p stamp, so eliminate B. 68p cannot be made with less than 3 stamps, so C is the answer.

Post Comment

Anton wants to ride one of the top 8 roller coasters in the world to celebrate his 13th birthday. The top 8 roller coasters are spread around the world. Anton has to decide which roller coaster to visit, taking into consideration:

– Anton’s height: 143 cm

– \$400 maximum for two one-way flights

– The roller coaster must reach at least 90mph

– Queue time is no longer than 40 minutes

7. Which roller coaster will Anton choose to ride?
0
0

## Explanation

We can rule out Goliath, Intimidator 305 and Top Thrill Dragster because their minimum height is greater than Anton’s. We can also rule out Voyage because the speed is less than 90mph. Finally, we can rule out all the remaining options except for Kingda Ka because the cost of two one-way flights will be greater than 400 for all but Kingda Ka. Therefore, the correct answer is C.

Post Comment

As a treat for my sixth birthday I am going swimming with my family next Saturday afternoon. My mum is a nurse and my dad is unemployed. My sister is three years younger than me and my brother is two years older but they will both enjoy the treat too. Grandma is coming but she will watch rather than swim. Grandpa loves swimming even though he is nearly 72 years old, so he will be in the pool enjoying the swim.

The charges at the local swimming centre are shown below:

*Adults must be Unemployed or Senior Citizens

Off-peak – Monday to Friday 9 am to 5 pm

Peak – all other times and school holidays

13. What is the lowest price that we could pay for our tickets?
0
0

## Explanation

So we have 3 children going (6 year-old, 8 year-old and a 3 year-old), the 2 parents, and the 2 grandparents. Instantly we can see that the 3 year-old goes for free, while Grandma pays 70p as a spectator. We can also see that the concession ticket (for the unemployed dad, Grandpa and two remaining kids) will be much cheaper than any of the remaining options. And finally, we need to add £3.80 for the mum who will have to buy a normal adult ticket. This gives us 70p+£4.80+£3.80 = £9.30, so the answer is C. Importantly if we quickly consider any of the other possible combinations using the other concession family ticket with only one adult or the full-priced Family tickets, we can see that this will cost us more, so C is the correct answer

Post Comment

I need to buy new printer paper for my fax machine. The paper comes in rolls. My machine needs paper 210 mm wide and will take a roll up to 25.4 mm in diameter.

I do not really care how long the paper in the roll is and will buy rolls in bulk if they are cheaper. I will just buy the most economical paper to use. I cannot, however, afford to spend more than £30.00.

The prices in the catalogue are as follows:

(RRP=Recommended Retail Price)

25. How much will the transaction cost me?
2
1

## Explanation

Let’s number the possible options given in the table 1-5 from top to bottom in the table. The machine needs paper 210 mm wide, so eliminate option 1 (in the first row of the table) because the width is 216mm. The machine will take a roll up to 25.4 mm in diameter; eliminate option 4 because diameter is too large (50.8cm).The person cannot afford to spend more than £30.00, so eliminate option 3 because its price is higher than this (£38.10). We now have options 2 and 5 left to choose from. We can see that it is more economical to chose the 5th option to buy a pack of 6 rolls because the diameter and length of option 5 are both double that of option 2 (their widths are the same), but the price of option 5 for 6 rolls is less than double of that for option 2. Therefore, we would buy a pack of 6 rolls at the price given in the 5th row, which is £20.94.

Post Comment

Mike wants to buy a second-hand car that offers the lowest depreciation per mile. He is not worried about the model. His family insist that the car has 4 or 5 doors and an engine of at least 1.6 litres so that it can tow a caravan. Mike plans to keep the car until it has covered 100 000 miles and then sell it for £1,000. He scans the following price list from his local garage:

43. Which make of car does Mike buy?
0
0

## Explanation

For this explanation, assume the models are numbered 1-12 from the top row to the bottom row. He needs 4 or 5 doors so eliminate all with less: eliminate 1, 2, 4, 6, 7, 9. He needs at least a 1.6L engine so eliminate all with less: eliminate 3, 8. Those remaining are 5, 10, 11 and 12. Then work out the car that has the lowest depreciation per mile, which is the 12, which is a Ford.

Post Comment

One of the options available to purchasers of furniture from Home Help Superstore is to hire one of the store’s self-drive delivery vans. They have four models, with different capacities, which can be hired for either 4 hours or 1 day.

49. What is the minimum distance for which it is cheaper to hire a 12 m3 van for a whole day, even if it could be returned within 4 hours?
0
0

## Explanation

You could use trial by error to answer this question, by using the number of miles given as an answer option and the 3rd ands 4th rows (counting from the bottom) of the table, as these are for the 12 m3 van . You would start with option A, 64 miles, because this is the smallest number of miles. For the 4 hour hire, 40 miles are included so subtract this from 64 to give 24 miles. This would cost the fixed price plus 30p per additonal mile: 47+(0.30×24)=£54.20. For the day hire, 120 miles are included, which is more than the 64 miles travelled, so you would only need to pay the fixed price of £63. However, the cost for the day hire is more than the 4 hour hire, so eliminate A. All of the answer options are less than 120 miles, so actually you only need to do calculations for the 4 hour hire because the day hire van would cost £63 each time. This method can be used to work through the answer options (from the smallest to the largest number of miles) until you get the cost of the day hire lower than the 4 hour hire. This is only achieved at 94 miles, answer E, as the cost for the 4 hour hire would be: 47+(0.30x(94-40))=47+(0.30×54)=47+16.2=£63.20, which is greater than the £63 cost for the whole day hire.

Post Comment

Below is a summary of all the second-hand cars sold by Bargain Cars during 2012 and 2013:

7. Which month of 2013 saw the biggest increase in sales compared with the previous month?
0
0

## Explanation

For this question remember to read the question clearly as we only care about the 2013 row. As you follow along check if the value increases from one month to another. If it decreases then we can rule it out as the question is asking about the month with the largest increase in sales compared to the previous month, so we can easily rule out February and March for example. When the value increases compared to the previous month, for example from April to March, note down the increase e.g. an increase of 27 in April compared to March and compare any subsequent increases to this value. As no other increase is greater than 27, our answer is A, April.

Post Comment

The following table summarises the results of all the matches played last season in a football league. (The home team’s score is always given first.) Each team plays every other team in the league twice; once at home and once away.

13. Which was the only team that scored at least one goal in every match they played last season?
0
0

## Explanation

Not all of the teams are present in the options, so it is key to only check the scores for the teams that are present in the answer options. For each team you can scan the row quickly looking for zeros and looking at the first number only, as the score of the home team is always given first. Doing this you can see that all the teams (Amazon, Ganges, Nile, Rhine and Volga) score at least 1 goal as the home team. Next scan the column for each team, looking only at the second number as they are now the away team. As a result you can exclude options A,B,C,E giving you the correct answer of D, as the Rhine scores at least 1 goal in each match.

Post Comment

The heptathlon is a seven-event athletics competition. In each event the time or distance recorded is converted into a points score. This is the scoring table that is used for the high jump:

Daphne is competing in a heptathlon competition and has just beaten her previous best high jump performance by 18 cm. This has increased her best points score in the high jump by 214.

19. What is Daphne’s new personal-best high jump performance?
0
0

## Explanation

This question is asking you to identify a high jump score that is both 18cm lower and 214 points lower than one of the options given. Option C, 1.74m would mean her old PB was 1.56m (1.74 – 0.18) and the difference in points here is 214 (903 – 689). Save time in this question by scanning through each option and quickly ruling out any that don’t result in a score increase of over 200, rather than fully calculating every option.

Post Comment

After the financial crash there were fewer new car registrations in the UK in 2012 than there were in 2007. The monthly figures for new car registrations for both years are given in the table below.

20. Which one of the following charts best represents the monthly differences between new car registrations for these two years?
0
0

## Explanation

The question asks you to select the correct chart summarising the differences between the monthly figures. To do this question properly and without a calculator will take more time than you should be spending on any one question, so in the interests of time you need to find a better way to approach the question. Just a quick scan of the charts shows that the highest values are usually for the March and September months, so we can quickly calculate the monthly difference for these months: for March we get 80 (445-365= 80) whereas for September we get 60 (420-360 = 60) so we can see that the value for March is greater than the one for September allowing us to rule out A,C and E. To select between B and D we need to confirm using another value that differs between the two charts. For example, we can see that the value for January is almost half of the value for March in chart D but less than a 1/3 of the value for March in B. If we estimate the value for January, we get (160-125= 35) this is much closer to being a half of 80 than a 1/3 so we can select D as the correct option. Timing tip – try to estimate and round up values where possible, for example here we don’t need to worry about the exact numbers so it’s much better to round up or down.

Post Comment

The table below shows the numbers of pupils and teachers in all UK schools in 2003:

37. Which region had the lowest ratio of pupils per teacher?
0
0

## Explanation

Although this question appears quite difficult at first, approaching it methodically will make it much easier to approach. Remember that we only need to consider the regions present in the answer options, so ignore all other regions. Starting with England Midlands, we can calculate the approximate pupil to teacher ratio. Given the time constraints its useful to round the values to ones that are easier to work with e.g. 1600:80 rather than 1613:88. This gives us a ratio of 20:1 for England Midlands. Applying the same approach to the other options gives us: England South = 2160:120 = 18:1; Wales = 500:25 =20:1; Scotland = 900:60 = 15:1; Northern Ireland = 340:20 = 17:1. Therefore we can see that Scotland has the lowest ratio and therefore the correct answer is D.

Post Comment

Baytree Island’s Council is concerned to retain a balance of skilled professional workers amongst the population, and monitors migrants in and migrants out on an annual basis. There is currently some concern about the trend, and the Chief Administration Officer was asked to prepare a statistical table for the next Council meeting, as shown below:

Key: P=persons, M = males, F=females

7. In which year did the island have the greatest overall loss of professionals?
2
-1

## Explanation

Such tabular questions provide much more information than you need hence it is important to first read the question clearly so that you know what parts of the table are relevant. Since we are looking for the year with the greatest overall loss of professionals, we can focus purely on the professional’s column. Further, we can see that it is split into persons, male and females and in this case, we are only concerned about the persons column. Since we are looking at the loss of workers, we only need to focus on the bottom half of the table, which is labelled ‘out’ (i.e. workers lost). Quickly skimming the values shows that the highest number of professionals lost, 68, was in the year 2015, hence the answer is C.

Post Comment
Amelie Medicmind Tutor

Sun, 17 Jul 2022 10:51:38

Surely it's overall loss so you have to consider those out and then subtract in

Below is a table showing the value of Lucy’s shares. They started at £3.00 in 2011 and in 2016 they were worth £22.68.

12. When did Lucy’s shares have the biggest percentage increase?
0
0

## Explanation

As we are only looking for the greatest percentage increase between consecutive years, try to approximately calculate the percentage increase between two years as you go down the column and check if the next one is greater, retaining the greatest increase in mind as you go. For 2011 to 2012, we can see that there is an increase of £1.20, which is slightly less than half of £3, so it is a little less than a 50% increase. When we look at the subsequent years, 2012 to 2013 we can see that there is a 50% increase, and the same is true for the years 2013-2014, however the increase from 2014-2015 is a little more than 50%. Then there’s a 50% increase from 2015-2016, so the correct answer is D as the greatest change is between 2014-2015. Top tip: Don’t try to calculate the exact increase unless it’s necessary – for this question it is sufficient to check whether the increase is exactly 50% or slightly more or slightly less.

Post Comment

I am redecorating my house and need to buy wallpaper for one of the rooms. I need to buy 54 m of wallpaper in total and want to pay the lowest price. The table below shows the details of the five types of wallpaper I want to choose between.

13. Which type of wallpaper should I choose?
0
3

## Explanation

Post Comment

A Youth Centre runs a number of football teams for boys of different ages. Each season, one prize is awarded to the player who has given the best all-round performance. Five players have been nominated as possible recipients of this year’s prize. The manager has decided not to reward any player who has missed two consecutive training sessions more than twice, and the manager will also exclude anyone who has failed to score a goal from a penalty kick more than twice. After these criteria have been applied, the prize will go to the player who has scored the highest number of goals.

19. Which player will receive the best all-round performance prize?
0
0

## Explanation

Tabular questions always provide more information than is required to answer the question, so make sure to read the questions clearly so that you can identify the relevant data. First, we can exclude Graham as he has missed more than 2 consecutive training sessions. Second, we can look at the difference between the two columns on the number of penalty kicks taken, and the number of penalties scoring a goal and exclude any of the remaining players that have a difference greater than 2. This means that we can exclude David and Colin. This leaves us with John and Mike, and comparing their total number of goals shows that Mike has scored the highest number, giving us the correct answer option of D.

Post Comment

The President of Bugaria is elected using the supplementary vote system, which is conducted as follows:

Voters vote for their first-choice and second-choice candidates (though a second choice is optional).

The two candidates with the most first-choice votes go through to a second stage, whilst the others are eliminated. The second-choice votes for these two from the ballot papers of the eliminated candidates are added to their first-choice votes, and the candidate with the greater total is elected President.

The table below shows a summary of the votes cast for the five candidates in last week’s Bugarian Presidential Election. For example, 37 862 voters cast their first vote for Sam and their second vote for Val.

25. Who has been elected President of Bugaria?
0
6

## Explanation

Post Comment
A Medicmind Tutor

Mon, 09 Oct 2023 18:43:40

could u guys give an actual method/explanation? thanks

G Medicmind Tutor

Mon, 16 Oct 2023 18:00:37

Got it right, but is there no way to do this faster?

Joanne is studying the period 1900–1950 and has decided to buy a new book to help with her studies. There are five different books available at her local bookshop, the details of which are summarised below:

On Tuesday, Joanne chose to buy the cheapest book that would satisfy her requirements, and went away to get the exact amount of money needed to buy it. When she returned the following day to buy her chosen book she found that there was a sale and all of the books had been reduced by 20%. She then decided instead to buy the most expensive book that she could with the money she had, and which still satisfied her requirements.

31. How much money did Joanne have left over once she had bought the book?
0
0

## Explanation

First check which books meet Joanne’s requirements. We can rule out the Beginner’s Guide to History and All About History as they don’t match her time period. The cheapest book from the remaining 3 is the History of the 20th Century, which is worth £45. That means that she now has exactly £45 pounds. We can calculate the prices of the books under the 20% off sale, starting with the most expensive of the three, History for All, which goes from a price of £60 to £48, which is too expensive. We can next check the £50 book, which reduces to £40. That is the most expensive book that is still within Joanne’s budget so that means that after buying that book she will still have £5 left, hence E is the correct answer

Post Comment

At the start of the school year, a village shop stocks and sells a range of stationery items. The table below shows details of the wholesale costs and retail prices for a number of the items sold.

36. Of the five items sold, which two together made the most profit for the shop owner?
0
0

## Explanation

Look at the options and compare crayons and felt-tips. Crayons come out with a higher profit; compare pens and pencils, pens have a higher profit. To calculate profit it is best to multiply numbers sold in one week by the retail price per item, then deduct the cost of the items.

Post Comment

Car parking charges are shown in the table below. Brian wants to park his car for a period of 7.5 hours, whilst he is at work. He buys a ticket in the morning when he arrives at the car park. Due to the close proximity of the car park to his place of work, he is able to return to his car to buy a new ticket as many times as needed.

43. What is the most Brian can save by returning to the car to buy new tickets compared to buying one 8-hour ticket?
0
0

## Explanation

For this question we need to first figure out which of the tickets give the best value for money, i.e. the most time for the least cost. So, for 2 hours, we can see that with the £1.20 ticket, we are paying less per hour than with the 80p for 1-hour ticket. Continue down the rows and try to approximately work out the payment per hour for each. To make this calculation easier, to some extent we can just look at the increase between each row and only focus on the row with the smallest increases. As we go down the rows, we can see that with £1.70 for 3 hours we pay the least per hour (just under 60p) and the next cheapest tickets are the 2 hour £1.20 ticket and the 4 hour £2.40 ticket, as for both you are paying 60p per hour. Hence Brian will save the most with 2x 3 hour tickets followed by a 2 hour ticket. This gives us a total of 1.70+1.70+1.20 = £4.60. So, he saves 6.20-4.60 = £1.60 so C is the correct answer

Post Comment

Fiona is going to put some shelves up in her living room. The shelves must each be 1.80 m long and have a depth of at least 40cm. There will be five shelves in total. The different prices for wood are shown in the table below.

Fiona can cut pieces of wood to make more than one piece of the correct size, but she wants each of the shelves to be made of one complete piece of wood.

49. What is the cheapest total cost for which Fiona can make her shelves?
1
0

## Explanation

First, we can rule out the 30cm depth column as it’s too narrow to accommodate the depth of even 1 shelf. Although the question mentions that Fiona is happy to cut pieces from the same piece of wood, we can see that the remaining depths available, 45cm and 60cm, cannot accommodate for the depth of more than one shelf. Hence, as the prices in the 60cm depth column are all greater than the 45cm depth column, we can rule that one out. So now we are only working with the 45cm depth column. For the lengths, we can rule out 0.5, 1 and 1.5 m length wood. This leaves us with 2m, 3m and 4m, from which we can rule out the 3m length as it can only accommodate the length of 1 shelf, like the 2m wood pieces, but it costs much more. While 2 m length wood can accommodate 1 shelf, the 4m wood piece can accommodate 2 shelfs and also costs less than double the price, so it is the cheapest option. So, we can buy two of these, to make 4 shelves, but for the 5th shelf its cheapest to buy the 2m wood, giving us a total of 9.30+9.30+4.95 = \$23.55. Hence the answer is C

Post Comment

Each region in the country of Bolandia sets its own tax rate which applies to the whole of an individual’s annual income.

Below is a table showing tax information relating to six different people.

2. Who pays the same amount of tax in a year as Tim?
0
0

## Explanation

With tabular data, always try to read the question carefully first so that you only look at the relevant information. Here we are trying to find the individual that pays the same amount of tax as Tim. From the table we can see that Tim pays 30% of \$10,000. To save time its best to find a different way to work out the answer rather than actually calculating each person’s tax. So, in this case, as we go down the row, can see that Neil earns \$20,000 – so 2 times more than Tim. In order to pay the same amount of tax as Tim, Neil would need a tax rate that is 2 times less than Tim’s rate of 30% – so 15% but we can see that that’s not the case here. Similarly for each row, calculate how many times greater the person’s income is compared to Tim’s, and whether their tax rate decreases by the same multiplier. We can see that that’s the case for David – he earns 5 times more than Tim, but has a tax rate that is 5 times lower than Tim’s, as a result he pays the same amount of \$3000 in tax.

Post Comment

The table below shows the breakdown of marks awarded to students taking an exam.

The mark scheme is as follows: 90 = excellent; 80 = good; 70 = satisfactory; 60 = acceptable; 50 = fail. The final mark is the average between the marks given by the first and second examiners.

7. Which pair of examiners disagreed the most on the marks they awarded a student?
1
0

## Explanation

Most of the tabular information is a distractor. All you need to work out the difference in two marks awarded for each pupil; the largest difference is the ‘most disagreed’ teachers – so in this case it is Mrs de Vere and Mr Robson, who differed by 40 marks for Hillary Gordon. This is option E.

Post Comment

The following table compares five selected commuting routes in different European countries with respect to the length of the journey and the monthly cost of a season ticket as a percentage of average monthly wages.

13. On average, the commuters of which route spend the lowest proportion of their wages per kilometre of the route?
1
1

## Explanation

This question requires quick use of fractions. If we say each commuter has a monthly salary of £100, we can easily state what their montly amount spent on commuting is (eg, London-Luton would be £14, Karis-Helsinki would be £6). The question wants to know the lowest portion of wage per kilometre, so we divide each monthly amount spent by the kilometres for that commute (eg London-Luton = £14/56km). Using approximate fractions, London-Luton = 1/4, Brandenburg-Berlin ~ = 1/9, Karis-Helsinki ~ = 1/12, Uppsala-Stockholm = 1/12, Drogheda-Dublin ~ = 1/9. These are very quick rough fractions: looking closely, we can see that the lowest portion of wage will be eiher Karis-Helsinki (6/75) or Uppsala-Stockholm (6/72). Karis-Helsinki is the lower proportion, so the answer is C.

Post Comment

The table below shows the amount of waste recycled each year, in thousands of tonnes, over a three-year period in 20 countries.

19. What is the biggest percentage increase in recycling in the table from year 1 to year 3?
0
0

## Explanation

A lot of the information in the table is there to distract. We are looking for highest percentage increase between years 1 and 3, so can ignore the middle column (year 2). Quickest way to work out the % increase here is to subtract the year 1 amount from year 3 to find the difference, and then divide that by the year 1 amount. Eg, for Buranda: 80 – 60 = 20, so 20/60 = 33% approx. Scanning down the table, we are looking for large percentage increases. Carbonda is 20/20 = 100% increase, but further down is Grandia (40/20 = 200% increase) so the answer is E.

Post Comment

Sandi is planning a trip to the old city of Pordson. She wants to stay for four nights in order to visit all of the attractions, and one of the nights must be the Saturday so that she can attend a special music concert.

The table below shows the prices per night and details of the deals for the five main hotels in Pordson.

25. What is the minimum that Sandi will need to spend on a hotel bill for her stay in Pordson?
0
4

## Explanation

We need to work out the cheapest cost for each hotel option. At the Grand, the cheapest option (including Saturday) will be Friday, Saturday, Monday, Sunday which will come to 170 euros as the Sunday night is free. For the Majestic, the cheapest option is to stay Friday, Saturday, Sunday Monday, with Saturday half price, which comes to 175 euros. At Palace, the cheapest option is to stay Friday, Saturday, Sunday, Monday which will come to 140 euros (half of the original total of 280 euros). At the Palms, the cheapest option is to stay Thurs, Friday, Saturday and Sunday – Friday is cheapest and so will be free, and the total cost will be 160 eyros. For Plaza, the cheapest option is to Thurs, Friday, Saturday and Sunday, with a 50 euro discount, coming to 180 euros. Therefore the minimum that can be spent is 140 euros, at Palace, so option C is correct.

Post Comment

Arthur plans to modernise his bathroom. His design requires a 1600 mm × 700 mm bath. He wants side grips to help him get out of the bath, and because he doesn’t want to choose the taps before ordering the bath he must have one which doesn’t have pre-drilled tap holes.

A list from the bath catalogue is shown below:

37. How much will Arthur save by choosing the cheapest steel bath that fits his requirements rather than the cheapest acrylic bath that fits his requirements?
0
0

## Explanation

Firstly, we can eliminate options. Gamma is eliminated as it has pre-drilled holes. Dalton, Oporto and Rocco are eliminated as they do not have side grips. Balmoral, and Polar are eliminated as they are the wrong dimension. Two acrylic and two steep options are left: two acrylics are Carola and Victory, costing £130 and £149 respectively. Two steel are Europa and Sierra costing £126 and £128 respectively. Therefore purchasing Europa is £4 cheaper than Carola, the cheapest acrylic, and C is the answer.

Post Comment

The Head of Year 6 is planning an end-of-term treat for her students. The pie chart represents the numbers of votes cast by the children for each of the five possible outings.

38. Which one of the following rows (A–E) could show the actual number of votes cast by the children for each of the options?
0
1

## Explanation

Post Comment

A school party consisting of 4 teachers and 20 students is visiting the theatre. Of the students, 8 are aged 15 years and 12 are aged 16 years. The following table shows the entry prices to the theatre.

43. What is the least amount that the school party must pay for entry to the theatre?
0
0

## Explanation

Do the most obvious sums first. The school party is 24 people, so would be 3 supergroups, equalling \$600. There would also be three group tickets, as there can be at least two 15 year olds in each of the three group tickets. This would be \$175 x 3 = \$525. Everyone paying individually would be \$640, and using family tickets (plus extra adults) would be \$600. So the cheapest is option A, \$525.

Post Comment

## Instructions

Below is a summary of your answers. You can review your questions in three (3) different ways.

The buttons in the lower right-hand corner correspond to these choices:

2. Review questions that are incomplete.
3. Review questions that are flagged for review. (Click the 'flag' icon to change the flag for review status.)

You may also click on a question number to link directly to its location in the exam.

## Instructions

This review section allows you to view the answers you made and see whether they were correct or not. Each question accessed from this screen has an 'Explain Answer' button in the top left hand side. By clicking on this you will obtain an explanation as to the correct answer.

At the bottom of this screen you can choose to 'Review All' answers, 'Review Incorrect' answers or 'Review Flagged' answers. Alternatively you can go to specific questions by opening up any of the sub-tests below.

## Official TSA Tabular Questions (2008-2019) Section

x

Let's get acquainted ?
Nice to meet you, {{name}}!
What is your preferred phone number?
What is your preferred phone number?
Just to check, what are you interested in?
When should we call you?
What time works best for you? (UK Time)
How many hours of 1-1 tutoring are you looking for?
My WhatsApp number is...
For our safeguarding policy, please confirm...
Which online course are you interested in?